#24 New Kid On The Block

It has been a while since my last post. Tiga bulan dah berlalu.

Hakikatnya, aku sibuk dengan tugasan hakiki yang due pada hujung April ini. Alhamdulillah semuanya telah berjaya diselesaikan malam tadi.

I am going back to my hometown, Insha Allah, tonight. My youngest sister has safely delivered a baby girl, Aulia. However, the kid was still in Hospital Taiping, as she was hardly pee.

Hoping the best for you, kid!

Advertisements

#23 Promoted

After long due, I was finally promoted to J44, itu pun baru memangku. It took me 7 years serving as Jurutera Awam Gred J41. Exactly 7 years.

IMG-20160119-WA0013

Luckily I was placed at the same Cawangan and Bahagian.

IMG-20160119-WA0027

Rezeki anak-anak di tahun baru. So, congratulation to those promoted.

IMG-20160119-WA0016

Shamiza (Bekalan Air), Khadijah (Pakar IBS), Shamini (Bekalan Air) dan Nas Naweerah ( Elektrik)

 

 

 

 

 

#22 Tiada Modal

Ada beberapa perkara yang nak dinukilkan beberapa hari lalu tapi tak berdaya lantaran tidak berapa sihat. Hari ini juga. Semoga dikembalikan oleh Allah swt kesihatan kepadaku. Amin.

Hari-hariku sudah mula sibuk. Senarai blackspot telah keluar. Hilir Perak, Hulu Perak dan Labuan. Tiada lagi diiringi anak-anak untuk ke tapak lantaran semua telah bersekolah kecuali Adihasbir Raziq. Baru-baru ini aku ke lokasi Jalan Kamaruddin di Kuala Terengganu dengan menaiki bas. Minggu depan juga aku telah merancang untuk ke tapak di Teluk INtan dengan bas. Alhamdulillah, kerja-kerja tambahan juga ada yang masuk di saat kesibukan dan ketaksihatan ini, kerana Dia tahu aku memerlukan rezeki tambahan ini bagi kos-kos yang tinggi perlu dibiaya dalam masa terdekat. Dia mahu aku bersabar untuk melaksanakan tugas-tugas tersebut walau dalam kepayahan agar dapat ganjarannya, dunia dan akhirat. NikmatNya yang mana lagi ingin kita dustakan?

Jadi, bertenang, berlapang dada, berusaha dan bertawakallah.

image002

#21 Resolusi

Tahun 2016 telah pun sepuluh hari berlalu.

Apa ada pada tahun ini?

Tahun ini ada dua sahaja azam yang ingin aku tunaikan.

Pertama, aku berharap, by the end of the year, aku diberi kekuatan oleh Allah swt untuk sembahyang di awal waktu. Enough said.

Kedua, reset matlamat. I can do whatever I wish. Tetapi, I will do it like I will die tomorrow.

Post ini dah mencapai matlamatnya. So, I need to attend other important matters because I am going to die tomorrow.

 

 

#20 Allah Tidak Membebani Kamu

Ini adalah post pertama bagi tahun 2016. Post pertama setelah hampir dua minggu demam panas dan silih berganti pula dengan ahli keluarga yang lain. Dan pengalaman di Klinik Kesihatan yang membuatkan aku ingin mengunjungi kembali Klinik Kesihatan yang sebelum ini. Tapi tak mahu berbicara mengenainya kali ini..

Kami sekeluarga ke IJN hujung minggu lepas. Bekas bos isteri saya merangkap rakan seperjuangan dalam pengurusan acara, En. Mat dan Pn Badiah (bukan nama sebenar) dikurniakan anak yang istimewa, jantungnya hampir tiada atrium kanan (kurang pasti pula yang kanan atau kiri) dan ventrikelnya terlalu kecil serta terdapat kebocoran pada dinding pemisah ventrikel kiri dan kanannya. Jadi, sistem pengaliran oksigen dalam darah agak terganggu kerana percampuran darah yang membawa oksigen dan darah yang tiada oksigen disebabkan kegagalan pada sebahagian fungsi jantung tersebut. Doctors, pls comment if my statements were wrong.

fig1_crosslg.jpg

Saya tidak ingin berbicara mengenai kos pembedahan. Pembedahan pertama telah dibuat pada Rabu lalu. b/o Badiah ini perlu melalui dua (2) lagi pembedahan; satu pada umur 2 tahun dan satu lagi ketika berusia 5 tahun; if he could survived ( semoga Allah melanjutkan usianya ). Dan kos pembedahan bukanlah berharga RM1 seperti kemasukan ke klinik kesihatan. Ini bukan iklan insurans, ok?

Ketiga, kedua ibubapa ini bekerja. En Mat adalah pegawai di sebuah institusi pengajian tinggi awam dan Pn Badiah juga bekas pegawai di institusi sama tetapi telah pun berhenti kerja dan menjalankan kerja-kerja penganjuran  acara. Kediaman mereka di Puncak Alam. Justeru, Pn Badiah hanya dapat melawat anak istimewa ini hanya pada hujung minggu lantaran terpaksa menguruskan tiga (3) lagi anak beliau yang bersekolah. Hanya En. Mat berkesempatan melawat anak istimewa ini pada waktu rehat makan tengahari – itupun jika tidak ada prosedur atau pemeriksaan doktor pakar pada waktu berkenaan.

Jadi, marilah kita panjatkan sebanyak-banyak kesyukuran kerana dikurniakan anak-anak yang sihat dan normal dan beringatlah masih ramai lagi yang kurang bernasib baik. Dan saya mengingatkan diri saya dan kita semua, memiliki anak yang normal tidak menjadikan kita bernasib baik lantaran ujian yang ringan akan dibalas dengan setimpal sahaja – itu pun masih ramai di antara kita, termasuk saya yang masih sambil lewa dan mengabaikan sebahagian tanggungjawab.

Kepada pasangan En. Mat dan Pn Badiah (bukan nama sebenar), terus bertabahlah! Kerana Allah swt tidak pernah membebani kamu dengan sesuatu yang tidak mampu engkau tanggungi…. Semoga ujian ini musabab besar ke arah jalan ke Syurga, Insha Allah.

 

 

 

#19 The Man Who Sold The World

I encounter this song while playing Metal Gear Solid V (MGSV) a couple of weeks ago. It relived the memory of my boarding school days, only the song we used to listening to was performed by Nirvana. In MGSV, it is Midge Ure 1982 Studio Version. However, it was David Bowie song originally. So I have two (2) David Bowie’s favorite songs tally.

We passed upon the stairs, we spoke Of was and when
Although I wasn’t there, he said I was his friend
Which came as some surprise I spoke into his eyes
I thought you died alone, a long long time ago

Oh no, not me
We never lost control
You’re face to face
With the man who sold the world

I laughed and shook his hand, and made my way back home
I searched from form and land, for years and years I roamed
I gazed the gazeless stare at all the millions hills
I must have died alone, a long long time ago

Who knows? Not me
I never lost control
You’re face to face
With the man who sold the world

Who knows? Not me
We never lost control
You’re face to face
With the man who sold the world.

Yesterday I downloaded almost every version of the song that available online. Later that day, I started the search engine and looking for indie songs during my school days and managed to get a few of them.

I have got my remaster copy of A Circle Of Friend: Malysian Alternative Music; having A.R.T, Subculture and Flop Poppy in it.

A Circle Of Friends.jpg

I also got Old Automatic Garbage 60’s TV, Red Hot Chilli Pepper Californication, 4 Non Blondes What’s Up, Oasis’s Dont Look Back In Anger and Wonderwall, Linkin Park, Radiohead’s Creep and a few more…

It is good sometimes to look back at old days so that we now where we are today. And there is no better time than now to flashback as the year has come to its end…

#18 Not De-motivated But Lacking It

Ianya adalah hari-hari yang panjang. Hari yang panjang sejak dua tiga bulan ini. Walaupun harinya terasa panjang tetapi hasil kerjanya terlalu sedikit.

Perpindahan tempat berkhidmat selang dua atau tiga tahun bagi kakitangan profesional di JKR adalah satu perkara yang lumrah. Walaupun banyak protes, ianya adalah seperti rungutan harga minyak yang naik akibat pengurangan subsidi. Ia tetap dan masih berlaku.

image.jpg

Tiga bulan lagi genap setahun aku menghuni Menara PJD ini. Namun, sejak Ogos, khabar-khabar angin dan berita sahih sejak Oktober berkenaan kenaikan pangkat sebahagian kami mengubah motivasi sebahagian besar daripada kami.

Pertama, kami daripada batch pengambilan kakitangan JKR profesional yang besar, terima kasih kepada polisi pengisian jawatan kosong kerajaan oleh Pak Lah. Jurutera awam yang masuk ke JKR pada bulan Januari 2009 berjumlah hampir 400 orang. Pengambilan seterusnya hingga terkini, Ogos 2015 berjumlah 600 orang, menjadikan jumlah jurutera awam pengambilan 2009 hingga 2015 yang masih menjawat gred J41 berjumlah hampir 1000 orang. Kenaikan pangkat yang ditawarkan adalah berjumlah 80 – 120 jawatan, bermakna hampir 300 orang akan ketinggalan kenaikan pangkat (yang dijadualkan Oktober lalu) setelah enam tahun. Yang menjadi isu adalah

(a)   Dengan kenaikan 100 orang pada tahun ini atau 2016, bila agaknya giliran mereka  dapat kenaikan kerana kenaikan pangkat adalah berdasarkan kekosongan – adakah setelah mereka yang seratus ini dinaikkan lagi pangkat ke J48, baru mereka ini dapat naik ke jawatan yang dikosongkan?

(b)   Pemilihan kriteria kenaikan pangkat adalah berdasarkan prestasi 3 tahun LNPT. Mereka kurang berpuas hati kerana ada sebahagian penempatan dan cawangan bermurah hati dengan markah LNPT dan terdapat segelintir penempatan yang begitu lokek dan mengenakan syarat LNPT tidak seharusnya melebihi 85 bagi tahun pertama penempatan atas alasan baru belajar dan menimba pengalaman.

Kedua, ada segolongan mereka yang tidak menjadikan perkara di atas sebagai isu. Termasuklah aku. Perkara di atas bukanlah isu bagi mereka yang mahu menamatkan kareer di jabatan kerajaan dengan matlamat pencen di gred J44. Matlamat aku cuma mendapatkan nilai pencen ke tahap tertinggi tanpa menggalas tanggungjawab yang besar. Satu golongan lagi adalah mereka ini adalah yang di dalam senarai 100 orang yang nak dinaikkan pangkat ini. Termasuklah aku juga (ntah iya ke idak). Apa yang berada di fikiran adalah ke mana pula selepas ini? Di bahagian aku berkhidmat sekarang, tiada jawatan J44 atau J41/J44 yang kosong. Jawatan J44 yang ada baru saja diisi kekosongannya oleh rakan yang menerima kenaikan pangkat baru-baru ini. Mahu tak mahu, kenaikan pangkat = berpindah.

Ke mana pun tak kisah. Yang menjadikan aku gelisah adalah, uncertainty. I can always plan if there definite goals or destination. Sekarang, aku tak tahu ke mana akan dipindahkan jika dinaikkan pangkat dan kedua, bila? Yang menjadi kemarahan di kalangan warga JKR ini juga adalah notis perpindahan ini (pink form) hanya keluar dalam tempoh kurang seminggu tarikh lapor diri!

Kalau aku tak termasuk dalam senarai seratus tu, dah tentu aku tak stress macam sekarang ni… Takkan nak tolak kenaikan sebab satu, ia adalah matlamat aku iaitu pencen J44 dan kedua, skala gaji lebih tinggi dengan tanggungjawab yang masih sama. Sekarang ni memang aku Jangan Kerja Rajin…

#17 Jangan Rasa Terdabai

My brother who lived in Penang (Kulim to be exact) came to visit us last weekend. He was in a mission sending his brother in law, who serves the Malaysian Arm Forces, to Wisma Perwira MINDEF before his BIL and his family could return to Sarawak on government’s annual return ticket.

After guiding them (reads driving them) to MINDEF, we headed to Putrajaya to see one of his mother in law’s siblings (pakcik la tu). However, no one was at home except for their first daughter. Both of them were busy fishing at nearby lake, Tasik Desa Pinggiran Putra.

That was not the story though.

During lunch-time, we were served with this.

DSC06984

This is buah dabai.

I still remember that Iswardy Morni, a friend of mine, posted on his fB wall asking for any friend coming back from Sarawak to bring along dabai about three weeks ago. Sorry Is, I have it first.

Buah dabai is seasonal, if not mistaken, and coherent with durian season. Ghopanya macam buah kurma Mekah. It is white and turning black as its ripe. Isinya berwarna kekuningan. Rasanya? You can try to lick the picture on the screen. How does it taste?

421204_361369810605016_2045558123_n

Normally, people sprinkle some table salt in order to eat it, some like it with budu and serves with rice while it is still hot.

Sama macam budu, ia juga boleh dibuat nasi goreng dan kita tak sedar yang kita makan dabai dalam nasi goreng.

I encounter this dabai while I was serving HCM Engineering and rehabilitating the pavement from Niah to Bekenu and Bintulu to Tatau around 2005. The thing is it is rarely found here in Semenanjung. It is said that it could only be found at Sarawak and Brunei. I am not sure. But I am sure, Iswardy is still looking for it. Hahahahaha….

DS_Nasi_Goreng_Dabai

#16 All Ride Long

It has been a while since I rode a motorcycle travelling a ‘sepenanak nasi’ distance. The last time was during my early Sato Kogyo time in 2007.

It was my wife idea of penjimatan. I had been thinking about it but have had no serious action towards achieving it, not until my wife did this so called ‘survey’ (more of stalking – she went to a dealer near our house, she snap few pictures with price tag and flew away).

downloadSo, I finally received the goods yesterday. It is of the cheapest range available, yet, it is still meeting my requirements.

The idea is to make some saving by skipping the RM3.80 toll fees one-way as well as the petrol consumptions. With this WB 8436M, it requires only RM7 to fill its tank to max whilst it barely half-filled when when pouring petrol worth RM70 to the Bumble-bee. Bumble-bee requires RM40-RM50 per week, to and fro, Kajang- Sg Besi LRT Station. I guess this WB would require RM15 per week max. It is an RM25 saving per week, at least. Maintenance would be another RM200 saving per month.

Yet, I was surprised just now that parking your motorcycle at LRT is charged. RM1. If I were to park at the LRT, I will have to say goodbye to the RM26 of the saving from the toll fee. This was the part that I missed when I planned to buy and travel by bike to the LRT Station. It really hard to even make a saving nowadays. So just wake up and travel early in the morning, kata minister.

The other con is the travelling speed would be slower, slow enough to send my mind astray and losing concentration on surrounding. And the safety as well is much deteriorated as compared to travelling by car. Digelek pun luka, menggelek pun luka.

I guess it is time that I would travel further, extending the journey, to Menara PJD instead of Sg. Besi LRT Station. Motor pool anyone?

#15 (5) years has passed

This coming Sunday marks the fifth year since my late mother passed away. I feel that it was just yesterday.  She died of unknown diseases, of early symptoms of leptospirosis,  but I would think of almost similar kind of bacterial, viral or rota-viral  attack. Come on guys, I am not a medic student after all.

She suffered severe stomachache a day after coming back from visiting us in Kajang and was given two (2) different concentration of medicine, I forgot what it was, and was admitted to Hospital Taiping the day after. My siblings and I, agreed to remove one of her kidneys as it was badly infected on the third day. On the same day, I could see that her white eyes had turned yellowish, an indication of elevated bilirubin and her liver might have been affected too but I was not so sure what the urine color was or if there were any hemorrhaging organs. Yet, there were no episode of fever though. The next day, she started to suffer occasional memory loss, a sign of meningitis. The doctors suggested to put her a sleep, to vegetative state while treating her with penicillin and sometimes with adrenaline added. After the first resuscitation, I would have turned my doa to Allah into giving her to rest so that she would not suffer more pain. And she passed away not long after the doctor have to resuscitated her the second time.

I went to the grave last week when I heard that the graveyard was flooded when rains poured continuously for a few days.

The grave was badly affected as the soil were washed away leaving a water passage to underground. However, I have made a temporary measure to counter further erosion.

DSC_0227

Semoga arwah tenang di sana dan kami tidak lupa sedekahkan jariah dan al-Fatihah tidak putus-putus kepada allahyarhamah. Insha Allah.